Makujen matka – Riihimäen Asemaravintola 1870–2009: Hummeria herroille, keittoa kansalle

19.11.2010

Valmista perheelle lihapullat Asemaravintolan tapaan tai opettele tekemään jälkiruoaksi Ylioppilaita 1960-malliin! Miten olisi valkosuklaakakkua iltapäiväkahville? Riihimäen Asemaravintolan 139-vuotista historiaa valottava keittokirja tulee myyntiin 24.11.2010 Riihimäen kirjakaupoissa.

Makujen matka – Riihimäen Asemaravintola 1870–2009 kertoo Riihimäen Asemaravintolan monivaiheisen tarinan perustamisesta sulkemiseen saakka. Se sisältää tarinoita ihmisistä, tapahtumista, ruoasta ja sen valmistamisesta: ruokareseptejä on liki 40 eri aikakaudelta. Vanhojen valokuvien ja tarinoiden höystämä kirja on jaettu viiteen osioon, joten ruokalajit asettuvat aikansa henkeen.

Riihimäen Asemaravintola on osa Suomen kulttuurihistoriaa. 
Siellä ovat aterioineet monet kuuluisat taiteilijat, poliitikot ja venäläiset aristokraatit. Ravintolan perusti 1870 rouva Olivia Axéen, teollisuusmies ja kansanedustaja H. G. Paloheimon anoppi. Vuodesta 1919 Asemaravintola liitettiin osaksi Paloheimo-yhtiön liiketoimintaa.

1800- ja 1900-lukujen vaihteessa ravintola oli ajan tavan mukaan jaettu kolmeen eri luokkaan: ensimmäisessä luokassa aterioi herrasväki ja kolmannessa luokassa tavallinen rahvas haukkasi purtavaa junaa odotellessaan tai vaihtaessaan.

Tuntikausien junan odottelu vaihtui sähköjunien minuuttivaihtoihin 1970-luvun alussa – muutoksessa eli myös ruokalista. Kirja valaisee ateriakulttuurin kehitystä sillikaviaarista ja samppanjajäädykkeestä Aseman leivän ja keskioluen kautta junaan mukaan otettaviin wrap-kuoriin ja kahviin. Perinteinen asemaravintolatoiminta hiljeni oikoradan valmistuttua Helsingistä Lahteen vuonna 2006.

Lounaspaikkana Asemaravintola muistetaan 1960-luvulta lähtien hyvästä kotiruoastaan. Ruokalistan kärjessä komeilivat sulkemiseen saakka tutut ruoat: sipulipihvi, porsaanleike ja -kyljys, pyttipannu, jauhemaksapihvi, wienerleike ja Aseman lihapullat. Osa suosittujen ruokien ohjeista on koottu kirjaan. Ruokaohjeet ovat alkuperäisiä niin pitkälti, kuin on ollut mahdollista säilyneiden dokumenttien avulla. Jako alku-, pää- ja jälkiruokiin mahdollistaa myös kokonaisen menun, sillä uudet ruokakuvat antavat vihjeen juhlavastakin esillepanosta. Reseptit ovat selkeitä, ja ruoat helppoja valmistaa kotikonstein.

Ulla Paavilainen: Makujen matka – Riihimäen Asemaravintola 1870–2009
H. G. Paloheimo Oy ja Paloheimon Perinnesäätiö
ISBN 978-952-92-7990-6, Karisto Oy, Hämeenlinna, Hinta: 29,50 e

Tiedustelut: 
Martti Paloheimo, puh. 050 344 3711, kirjan sisällöstä Ulla Paavilainen, puh. 040 709 3198